Így sózták a halat a rómaiak

2013.09.02 20:15

Római kori halsózó üzemet tártak fel a Spanyolországban. A létesítmény Déniában, a római Dianiumban kerültek napvilágra.

A települést görögök alapították az i.e. 4. században, s a Hemeroszkópion nevű városról Sztrabón (i.e. 64 - i.sz. 23) görög történetíró is említést tesz. A pun háborúk alatt a város Róma szövetségese volt, később Dianium néven a birodalom részévé vált. Az i.e. 1. században Quintus Sertorius római hadvezér haditengerészeti kikötőt létesíttetett a városban.

A tengerparton épült halfeldolgozó üzem a késő római korban, az i.sz. 4. vagy 5. században létesült. Közel volt Dianium főteréhez, a fórumhoz, vagyis a település szerkezete különbözött a klasszikus római kori városokétól, ahol a lakónegyedek elkülönültek az ipari létesítményektől. A létesítmény négy egymást követő nagy medencéből állt, amelyek falait habarcsba rakott, apróra tört kerámiával (opus signinum) "csempézték ki".

"A kis üzem több mint egy évezreden át üzemelt, azt tanúsítva, hogy a sózott hal milyen szerepet játszott a helybéli lakosság étrendjében és megélhetésében" - hangsúlyozta Josep A. Gisbert, a déniai önkormányzati régészeti osztály vezetője.

(Forrás: múlt-kor, 2011.02.28)

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode