Ókori görög bevásárlóközpontot tártak fel

2013.10.18 09:53

Régészek idén nyáron egy 2700 éves oszlopcsarnok romjaira bukkantak Görögország északi részén. Az egyedülálló portikusz szakértők szerint egy ókori "bevásárlóközpont" volt, ahol az üzletek egymás mellé épültek.

Az Argilosz városában idén júniusban feltárt oszlopcsarnok egy ókori „pláza” volt, amelynek már az egyes helyiségeit is sikerült azonosítani: volt közte pékség, egy olívaolajat árusító üzlet, illetve egy olyan terem, ahol orvosságokat és kozmetikumokat kínáltak – igaz, ezt még nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani.

Az ókor óta ismert építészeti forma, az oszlopcsarnok egy szélesebb folyosó vagy terem volt, amelynek mennyezete oszlopokon nyugodott. Ennek egyik fajtája volt a portikusz, amely a hellenisztikus korban, az i.e. 3. és i.e. 1. század között terjedt el, korábbról csak elvétve találtak rá példát.

Az argiloszi az eddigi legrégebbi ilyen emlék Görögország északi feléből, a szakértők nem győzték eléggé hangsúlyozni, mennyire egyedülálló felfedezésről van szó. „Nem hittük volna, hogy történelmileg ennyire fontos romokat rejt a föld” – fogalmazott Jacques Perreault, a Montreali Egyetem professzora.

Argilosz az egyik első olyan görög kolónia volt, amelyet a Sztruma mentén hoztak létre az ókorban. Virágkora az i.e. 5. századra esett, ekkor az egyik leggazdagabb város volt Hellász területén. Kikötői és a közeli bányák miatt fontos szerepet töltött be a fémkereskedelemben, azonban a Sztruma deltájában található Amphipolisz megépülésével fokozatosan veszített jelentőségéből. Az Argiloszt körülölelő hegyek szisztematikus feltárása 1992 óta, Perreault és Zizisz Boniasz görög archeológus vezetésével folyik.

A 40 méter hosszú oszlopcsarnok a város északi részén, a kereskedelemi negyedben, a kikötőtől 50 méterre található. Az építmény eddig feltárt nyugati szárnyában összesen hét terem volt, ötöt már azonosítottak, ezek egyenként öt méter szélesek. „Mindegyik terem egy-egy üzlet volt, amelyek egymás mellett helyezkedtek el, csakúgy, mint a modern bevásárlóközpontokban” – fejtette ki Perreault.

Az „üzlethelyiségek” – amelyek megépítéséért a tulajdonosok voltak a felelősök – között volt egy pékség, ahol egy liszt őrlésére használt követ és egy égetőkemencét találtak. Egy másik teremben olivaolajat árultak, amiről az ott feltárt prés árulkodott. A régészek találtak egy apró követ is, ami valószínűleg mozsártörő volt; ezt egy ókori vegyész használta a különböző orvosságok és női kozmetikumok elkészítésekor.

Forrás: Múlt-Kor 15-10-2013.

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode