Ptolemaiosz nyomában az indiai kutatók

2013.09.21 20:37

Hivatásos régészek és diákok mérik fel a dél-indiai állam, Tamilnádu part menti településeit, hogy kiderítsék, valóban léteztek-e a Klaudiosz Ptolemaiosz által említett ókori kikötővárosok.

A méréseket a thanjavuri Tamil Egyetem víz alatti régészetre szakosodott archeológusai végzik két sávban, Kanyakumari és Rameswaram, illetve Rameswaram és Poompuhar közölt, azzal a feltett szándékkal, hogy még többet megtudjanak az archaikus Csankál (angol átírásban: sangam) korából (i.e. 600 – i.e. 300) származó part menti településekről.

Az ősi tamil források, köztük az Akananuru, rendszerint 20-25 ősi kikötőről beszélnek, míg a görögül író, de római polgárjoggal rendelkező egyiptomi geográfus-matematikus, Klaudiosz Ptolemaiosz (i.sz. 85k. – 168k.) tizenötöt említ híres, Geográfia című tudományos értekezésében. Az archeológusok arra keresik a választ, hogy a tamil irodalmi művek és a Ptolemaiosz által említett települések egy és ugyanazok-e.

A szakemberek első körben agyagedények és más tárgyi leletek maradványai után kutatnak, majd szonárral végzik el a menti városok és falvak mentén található esetleges kikötők romjainak feltérképezését.

(Forrás: múlt-kor, 2013.09.18.)

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode